Florin Morariu a confirmat pentru Gândul că a solicitat la ambasada României de la Londra o locuință și un job nou la Londra. „Cred că este normal, deoarece nu mă simt în siguranță”, a explicat el.
Ambasada României la Londra arată că o delegație din care a lipsit ambasadorul Dan Mihalache s-a întâlnit marți cu ieșeanul Florin Morariu, pentru a discuta cu acesta despre ce măsuri de protecție pot fi luate după ce acesta și-a exprimat îngrijorarea, în presă, că ar putea fi victima unor atacuri. La întâlnirea de la ambasadă au participat adjunctul ambasadorului Mihalache, Cosmin Onisii, șeful secției consulare a ambasadei, Valentin Muntean, precum și atașatul de Interne, chestorul de poliție Ioan Dascălu.
Conform Ambasadei, brutarul român care a fost caracterizat drept „erou” de presa internațională, dar și de cea de acasă, a arătat că „până în prezent, nu a primit niciun fel de amenințare directă sau voalată”. În schimb, a avut „un set de solicitări punctuale: punerea la dispoziție a unei locuințe sociale și a unui nou loc de muncă la Londra, de către ambasada României.
Oficialii ambasadei i-au explicat românului „limitările de natură legală ale competenței ambasadei pe teritoriul britanic” și i-au arătat că singura în măsură să îi ofere protecție în Marea Britanie este poliția britanică.
Chiar în timpul întâlnirii, oficialii români l-au pus în legătură pe Morariu cu Poliția Metropolitană londoneză. O echipă a poliției a venit la ambasada României și a avut o discuție cu Morariu, care a fost de acord să depună o declarație de martor ocular la atacurile teroriste din 3 iunie, fiind transportat la o secție de poliție unde a făcut acest lucru, asistat de un interpret autorizat de limba română. Apoi poliția l-a condus acasă pe Florin Morariu, conform Ambasadei României la Londra.
Ambasada mai arată că după întâlnirea cu Florin Morariu, s-a adresat în scris ministerului Afacerilor Externe de la Londra, pentru a cere sprijin în îndeplinirea dorințelor ieșeanului.
Florin Morariu, un român de 32 de ani care muncește într-o brutărie din Londra, chiar în zona London Bridge, în care a avut loc atacul terorist de sâmbătă seara din capitala britanică, a reușit să surprindă într-o filmare făcută cu telefonul mobil momentele de coșmar de pe străzi. În filmare, românul le povestește colegilor de serviciu cum l-a lovit pe unul dintre teroriști după ce acesta reușise să înjunghie o persoană. El și un alt coleg au în mână niște bețe, iar românul îi cere altuia să îi aducă „un făcăleț” din bucătărie, ca să se poată apăra în caz că apar din nou atacatorii. La finalul filmării se văd și două victime înjunghiate, care primesc ajutor din partea autorităților. Prietenii lui Florin din România povestesc că acesta este un om „cu un caracter de aur” și sunt mândri de el.
Florin Morariu a surprins imaginile groazei de pe străzile londoneze în seara zilei de sâmbătă, 3 iunie, când o dubă a intrat în mulțime, din ea coborând trei bărbați înarmați cu cuțite de vânătoare care au început să înjunghie oamenii pe stradă. „E atac terorist aici. Au împușcat oameni. Uitați, fraților!”, spune Florin Morariu, românul care pare să lucreze la o brutărie din inima Londrei.
Acesta îi povestește unui coleg de muncă, tot român, cum a reușit să-l lovească pe unul dintre atacatori cu un „basket” (un coș) în cap.
„I-am dat cu un basket în cap teroristului ăluia. I-am dat un basket în cap de l-am zăpăcit (…) Ferească Dumnezeu ce e aici, fraților”, se aude spunând românul pe înregistrare.
„Ce cuțit i-a băgat lu unu… În gât… Îs trei, nu?”, își întreabă românul colegii ieșiți din brutărie.
Apoi, Florin își roagă colegul să îi aducă făcălețul din bucătărie, să se asigure că sunt protejați în caz că unul dintre atacatori mai vine în acea zonă.
„Adu-mi ceva dur, adu-mi bâta aia. Adu-mi parul ăla care îl am sub masă. Făcălețul ăla tare de sub masă. Adu-l încoace!”, strigă bărbatul.
Apoi, el pleacă de-a lungul străzii și-i filmează pe oamenii căzuți la pământ, care primesc primul ajutor.
„Oameni buni, ferească Dumnezeu ce e aici. Doi teroriști taie lumea pe stradă. Uitați ce au făcut… Oameni, frate… Uitați…”, spune bărbatul înainte să oprească telefonul pentru a-i putea ajuta pe medici și polițiști să salveze viețile oamenilor înjunghiați.